Uitzendkracht / flexwerker

Uitzendkracht / flexwerker

Als u als uitzendkracht werkt zonder arbeidsovereenkomst met het uitzendbureau dan krijgt u meestal geen loon doorbetaald als u arbeidsongeschikt raakt. U heeft dan recht op een ziekengelduitkering vanuit de Ziektewet. Die uitkering is ongeveer 70% van het loon.

Er is een CAO voor uitzendkrachten. Als u lang voor een uitzendbureau werkt heeft u in sommige situaties wel recht op loondoorbetaling.

De belangrijkste CAO is die van de Algemene Bond van Uitzendondernemingen (ABU). Kenmerkend voor de CAO is dat er met zogenaamde fasen wordt gewerkt.

Fase A geldt voor maximaal 78 weken (in plaats van 26 weken). In deze periode is het uitzendbeding van kracht.

Wanneer iemand in fase A zit, kan de arbeidsrelatie bij arbeidsongeschiktheid direct worden beëindigd. Wel volgt uit de CAO-ABU dat door het uitzendbureau de Ziektewetuitkering (vangnetconstructie Ziektewet) dient te worden aangevuld tot 91 %. Het tweede jaar tot 80%.

Fase B mag maximaal 2 jaar duren (of in totaal 8 contracten). 

Een belangrijk verschil met fase A is dat er geen uitzendbeding van toepassing is, zodat het uitzendbureau bij ziekte of arbeidsongeschiktheid het salaris dient  door te  betalen tot het einde van het contract voor bepaalde tijd.

Uiteindelijk is er ook nog een fase C. Hierin is bepaald dat de uitzendkracht een contract voor onbepaalde tijd heeft. Dit komt in de praktijk bijna nooit voor.
 
Vraag bij uw uitzendbureau welke situatie voor u van toepassing is.

COLUMN hulpnaongeval

Deskundigen aan het woord       
Wilt u op de hoogte blijven wat onze specialisten van Hulpnaongeval.nl u te vertellen hebben ? klikt u dan op lees meer om de columns te lezen Lees meer...

PAGINA IN BEELD hulpnaongeval

Recht op Schadevergoeding?    
Wanneer iemand een fout maakt waardoor een ander schade lijdt, of iemand niet doet wat hij of zij wel zou hebben moeten doen om een... Lees meer...Copyright © 2019. Hulp na Ongeval. | Ontwikkeling & Realisatie Media Vision Studios.
Hulp Na Ongeval Facebook
Hulp na Ongeval Twitter
Find us on Facebook