Hulpmiddelen

Indien als gevolg van het opgelopen letsel of een aandoening beperkingen onstaan kan met ergotherapie geprobeerd worden  het functioneren te verbeteren. Als de beperkingen blijven bestaan kan geprobeerd worden de situatie met  hulpmiddelen wat makkelijker te maken.

Hulpmiddelen zijn instrumenten voor het vergemakkelijken van de algemeen dagelijkse levensverrichtingen zoals hulpmiddelen bij koken, eten en drinken, hulpmiddelen bij wassen en aankleden en hulpmiddelen om naar het toilet te kunnen gaan. 

Bij hulpmiddelen kunt u denken aan:

  - Douchehulpmiddelen, zoals douchezitjes, douchekrukken of douchebrancards.
  - Aankleedhulpmiddelen voor het aantrekken van bijvoorbeeld steunkousen, prothesen,
    sokken of panty’s.
  - Huishoudelijke hulpmiddelen voor het vergemakkelijken van koken, afwassen, schoonmaken,
    eten en drinken, of het uitvoeren van kledingreparatie.
  - Kleding, zoals aangepaste schoenen, steunkousen, rolstoelkleding.

Een aantal hulpmiddelen wordt vergoed, maar een groot aantal (de kleinere hulpmiddelen, of die u slechts voor korte tijd nodig heeft) moet u meestal zelf aanschaffen. 

Wanneer u voor een korte tijd spullen nodig heeft, dat wil zeggen korter dan een half jaar, dan kunt u die hulpmiddelen lenen, huren of kopen bij de Thuiszorgwinkel. 

Voor langdurig noodzakelijke hulpmiddelen bij het wassen geldt de regel dat wanneer het hulpmiddel vast verbonden is aan de woning, zoals bijvoorbeeld een douchehulpmiddel, u vergoeding kunt vragen op grond van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). 

Wanneer er langdurig hulpmiddelen nodig zijn om u thuis te kunnen verzorgen, dan wordt het meestal vergoed door de zorgverzekeringswet (ZVW). Onder die wet valt ook de Basisverzekering. 

Wanneer u geen hulpmiddelen of een vergoeding daarvoor krijgt vanuit de Wmo of de Basisverzekering kunt u wellicht nog vergoeding verkrijgen vanuit de aanvullende verzekering van uw zorgverzekeraar. Vraag het uw assurantieadviseur of zorgverzekeraar.

COLUMN hulpnaongeval

Deskundigen aan het woord       
Wilt u op de hoogte blijven wat onze specialisten van Hulpnaongeval.nl u te vertellen hebben ? klikt u dan op lees meer om de columns te lezen Lees meer...

PAGINA IN BEELD hulpnaongeval

Recht op Schadevergoeding?    
Wanneer iemand een fout maakt waardoor een ander schade lijdt, of iemand niet doet wat hij of zij wel zou hebben moeten doen om een... Lees meer...Copyright © 2019. Hulp na Ongeval. | Ontwikkeling & Realisatie Media Vision Studios.
Hulp Na Ongeval Facebook
Hulp na Ongeval Twitter
Find us on Facebook