Ontwrichting

Hoe ontstaat een ontwrichting (uit de kom)?

Door een geforceerde beweging kan een gewricht (o.a. elleboog, schouder, knie) uit de kom raken. Bijvoorbeeld door een val.

Hoe weet je dat een gewricht uit de kom is geraakt?

  - Als een gewricht uit de kom raakt doet dat erg zeer.
  - Vaak kan het slachtoffer het gewricht niet bewegen.
  - Soms is er een abnormale stand te zien of een vreemde beweeglijkheid van een lichaamsdeel.
  - Er is vaak sprake van zwelling.

 
Hoe te handelen als een gewricht uit de kom is geraakt?

Het is belangrijk het getroffen gewricht niet te bewegen. Verander absoluut niets aan de stand van het lichaamsdeel. Als een gewricht uit de kom raakt kan daardoor een beschadiging ontstaan van het bot of het kraakbeen maar ook van de banden, pezen en spieren rond het gewricht. 

Meestal kan het slachtoffer door iemand naar de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis (de EHBO) worden gebracht. Het is dan wel heel belangrijk erop te letten dat het gewricht niet bewogen wordt. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een mitella of brede das.

COLUMN hulpnaongeval

Deskundigen aan het woord       
Wilt u op de hoogte blijven wat onze specialisten van Hulpnaongeval.nl u te vertellen hebben ? klikt u dan op lees meer om de columns te lezen Lees meer...

PAGINA IN BEELD hulpnaongeval

Recht op Schadevergoeding?    
Wanneer iemand een fout maakt waardoor een ander schade lijdt, of iemand niet doet wat hij of zij wel zou hebben moeten doen om een... Lees meer...Copyright © 2019. Hulp na Ongeval. | Ontwikkeling & Realisatie Media Vision Studios.
Hulp Na Ongeval Facebook
Hulp na Ongeval Twitter
Find us on Facebook